Menu
Kurier Praski logo
poniedziałek, 18 czerwca 2018
sekacz

Słodka Noc Muzeów w Fabryce E.Wedel za nami

Słodka Noc Muzeów w Fabryce E.Wedel za nami

Gdyby tegoroczną Noc Muzeów mierzyć szerokością uśmiechu zwiedzających to z pewnością wygrałaby Fabryka Czekolady E. Wedel. To było najsłodsze miejsce w Warszawie i nikt, kto w sobotę odwiedził wedlowskie zakłady nie mógł narzekać na brak - nie tylko smakowitych - atrakcji.

Fabryka czekolady to miejsce, które rozpala wyobraźnię każdego niezależnie od wieku. Trudno się więc dziwić radości blisko 3 tys. osób, które podczas tegorocznej Nocy Muzeów miały okazję z bliska zobaczyć, jak powstają ich ulubione słodkości i poznać drogę, którą przejść muszą małe ziarna kakaowca z Ghany, by stać się pyszną czekoladą z Wedla.

Trasa zwiedzania wiodła m.in. przez Pracownię Rarytasów, gdzie goście na żywo obserwowali kunszt artystycznej pracy wedlowskich mistrzów czekolady. Ogromne wrażenie zrobiła na wszystkich również Galeria Rzeźb, pełna prawdziwych czekoladowych dzieł sztuki.

Na wycieczkowym szlaku podczas Nocy Muzeów zwiedzający mogli także poznać historię firmy i odwiedzić historyczny gabinet Jana Wedla, jednego z pierwszych właścicieli fabryki, który – być może siedząc właśnie w tym pomieszczeniu – wymyślił w latach 30. XX wieku recepturę popularnych do dziś pianek Ptasie Mleczko®. Dzięki staraniom Jana Wedla powstał również słynny chłopiec na zebrze – symbol wedlowskiej czekolady, który towarzyszy marce od 1926 roku.

Chłopiec na zebrze cieszył się zresztą dużą popularnością również podczas sobotniego zwiedzania. Każdy uczestnik mógł w czasie wycieczki wziąć udział w mini-grze – w nagrodę za odgadnięcie trzech rebusów na trasie uczestnicy otrzymywali brelok z postacią chłopca.

Całości zwiedzenia dopełniał słodki poczęstunek – żelki i czekoladowe tabliczki. Przed Fabryką można było zaś kupić kubek pysznej, gorącej czekolady oraz zrobić sobie pamiątkowe zdjęcie w wedlowskiej fotobudce.  

Przez całą Noc Muzeów w strefie Pijalni Czekolady E.Wedel zbierane były również historyczne opakowania wedlowskie. Każdy kto przyniósł oryginalne opakowania sprzed 1989 r. otrzymał słodycze. Dodatkowo na pierwsze 30 osób czekały zaproszenia do Muzeum Warszawy, w którym już 9 czerwca zostanie otwarty Gabinet Opakowań Firm Warszawskich. Będą w nim prezentowane opakowania o rozmaitych formach, wykonane z różnych tworzyw, przeznaczone do produktów licznych branż warszawskiego przemysłu. Najwięcej eksponatów pochodzi z dwudziestolecia międzywojennego – będą wśród nich pudełka po czekoladkach i innych słodkościach od E. Wedel.  

e-mail
poniedziałek, 21 maja 2018

Komentarze

Nick
E-mail - nie jest wyświetlany w serwisie, służy do kontaktu z redakcją
Twój komentarz
Security Image
Nieprawidłowy kod
secpol - baner  artykuł

Pozostałe informacje

Strefa Rodzica w szpitalu przy ul. Niekłańskiej

Strefa Rodzica w szpitalu przy ul. Niekłańskiej
19 czerwca w Szpitalu Dziecięcym przy ul.
Czytaj więcej...

RODO jak Yetti?

RODO jak Yetti?
Każdy wie, że RODO już obowiązuje, ale tylko nieliczni wiedzą na czym polega to nowe Unijne Rozporządzenie. Oto kilka istotnych faktów.
Czytaj więcej...

IX edycja Warszawskiego Dnia Sąsiada 2018

IX edycja Warszawskiego Dnia Sąsiada 2018
Dzień Sąsiada to święto, które oficjalnie obchodzone jest na całym świecie.
Czytaj więcej...

Unique Choice zdradza sekrety kawy

Unique Choice zdradza sekrety kawy
W sobotę 23 czerwca odbędzie się oficjalne otwarcie firmowej kawiarni Unique Choice związanej z manufakturową palarnią kawy.
Czytaj więcej...

Otwarcie Muzeum Polskiej Wódki już 12 czerwca!

Otwarcie Muzeum Polskiej Wódki już 12 czerwca!
Otwarcie Muzeum Polskiej Wódki już 12 czerwca! Już w najbliższy wtorek (12.
Czytaj więcej...

W MPW Bistro WuWu i Restauracja ZONI

W MPW Bistro WuWu i Restauracja ZONI
Kulinarny krajobraz Warszawy wzbogaca się o Bistro WuWu i Restaurację ZONI, które powstają na terenie zrewitalizowanego kompleksu Centrum Praskie Koneser w Muzeum Polskiej Wódki z inicjatywy rodzinno-biznesowej spółki REST TEAM sygnowanej nazwiskiem Nizio.
Czytaj więcej...

Nowa Pijalnia Czekolady E.Wedel w praskim Koneserze

Nowa Pijalnia Czekolady E.Wedel w praskim Koneserze
Wraz z początkiem czerwca otworzyła się Pijalnia Czekolady E.
Czytaj więcej...

Osreopatia

Osteopatia to metoda diagnostyki i leczenia poprzez palpację (dotyk) niezwykle popularna na zachodzie Europy, która w Polsce dopiero zaczyna się rozwijać.
Czytaj więcej...

Praska perła znowu rozbłyśnie

(Więcej  wydaniu papierowym) .
Czytaj więcej...

Centrum z prawdziwego zdarzenia

Biblioteka, dom kultury i centrum Uniwersytetów Trzeciego Wieku w jedynym budynku.
Czytaj więcej...

Drugi dom neonów

Mówią, że to cmentarzysko neonów, ale to ich drugi dom.
Czytaj więcej...

O Hollywood na Saskiej Kępie

W połowie maja na księgarniane półki trafi książka „Wątek Sławy Monique Chmielewska-Lehman.
Czytaj więcej...

90 lat ZOO

W związku z 90.
Czytaj więcej...

Miejsce seniorów

  Zieleniec przy ulicy Paca oficjalnie otrzymał tytuł Skweru Seniora.
Czytaj więcej...

Zawód zegarmistrz

W swojej praskiej pracowni bierze na warsztat zegary, które pamiętają czasy Jana III Sobieskiego.
Czytaj więcej...

„Wyznacznikiem poezji jest Bóg Wyznacznikiem przyjaźni jesteś ty Ale nie sam”Krystyna Guranowska-Stolarz

„Wyznacznikiem poezji jest Bóg Wyznacznikiem przyjaźni jesteś ty Ale nie sam” Krystyna Guranowska-Stolarz Trzeba dużej odwagi, aby zdecydować się na tworzenie bajek w naszych czasach.
Czytaj więcej...

Jak wydoić Jaka? Reportaż Igi Cichoń - ethnoadventure cz. II

Jak sprawdza się jako zwierzę juczne, daje ciepłą wełnę, stosowaną przy produkcji wojłoku na jurty, a także jako domieszka „ocieplająca” do tkanin.
Czytaj więcej...

Katalog firm

 
secpol - baner  artykuł

Nasz aktualny numer

Maj 2018 nr. 18

Video

sekacz
przydas

Pogoda

Kurs Walut

Korki w Warszawie

Prędkość przejazdu w km/h google maps traffic legend
przydas
przydas
przydas