Przeciw naturze.... Prawdy i mity o GMO, żywności ekologicznej i glutenie. Polecają: Freekonomia i Kurier Praski

Człowiek jest tym co je. Często zanim spróbuje konkretnej potrawy, szuka informacji czy to jest smaczne i zdrowe, bo przecież zewsząd dochodzą do nas głosy o co raz to gorszej jakości produkowanego jedzenia. GMO, konserwanty, agrofarmacja to pojęcia które wywołują w nas nerwowość konsumencką, sprowadzjąc nas wciąż do poszukiwań i wyboru odpowiedniego produktu na półce sklepowej.
Częto też, szukając najlepszych produktów zastanawiamy się, jaki może mieć wpływ "modyfikowana" żywność na nasze organizmy i czy zawsze agroinżynieria niekorzystanie ingeruje w to co naturalne.
O tym wszystkim i o wielu innych aspektach związanych z tym co się kryje w naszym jedzeniu, możecie przeczytać w doskonałej książce pt: "Przeciw Naturze" napisanej przez dwójkę naukowców z Włoch: Dario Bressaniniego i Batrice Mautino.
Fragmenty z książki:
" Gdyby doszło do zmiany paradygmatu i uznano by, że modyfikacja genetyczna jest modyfikacją genetyczną i już, to oczywiście następiłaby negatywna reakcja na wiele produktów na rynku. Przecież przekonanie, że tak zwane starożytne ziarna są lepsze dla naszej diety niż nowoczesne, nie wspominając o zbożach generowanych przez mutacje, odwołuję się do ideału pierwotnej Arkadii, gdzie człowiek karmił się tym, co natura stworzyła specjalnie dla niego. Zgodnie z tymi ramami interpretacyjnymi każda pożądana przez człowieka modyfikacja genetyczna, która zmienia ten wyimaginowany pierwotny i odwieczny genom, miałaby z definicji wpływ szkodliwy." str. 193-194
" Ramy poznawcze wpływają na percepcję i wybory ludzi, ponieważ skupiają uwagę na jednym aspekcie złożonego problemu. str. 279
" Rośliny cisgeniczne, to podgrupa roślin genetycznie zmodyfikowanych, w której wszystkie wprowadzone geny pochodzą z tego samego lub zgodnego płciowo gatunku...{...} naukowcy {...} mają nadzieję, że te rośliny będą łatwiejsze do zaakceptowania przez konsumentów, bombardowanych przez lata opowieściami o organizmach zmodyfikowanych genetycznie które nigdy nie istniały takie jak truskawkoryby czy pomidororyby" str. 323
Polecamy
freekonomia@radiopraga.pl
Komentarze