Menu
Kurier Praski logo
poniedziałek, 18 czerwca 2018
sekacz

Otwarcie Muzeum Polskiej Wódki już 12 czerwca!

Otwarcie Muzeum Polskiej Wódki już 12 czerwca!

Otwarcie Muzeum Polskiej Wódki już 12 czerwca!

Już w najbliższy wtorek (12.06) Muzeum Polskiej Wódki otworzy swoje podwoje dla pierwszych gości. Zwiedzający zapoznają się z bogatą, wielowiekową historią oraz tradycją wytwarzania Polskiej Wódki. Jedyne w Polsce i na świecie Muzeum poświęcone w całości naszemu narodowemu trunkowi znajduje się na terenie rewitalizowanego Centrum Praskiego Koneser w Warszawie. Muzeum będzie otwarte 7 dni w tygodniu.  Sprzedaż internetowa biletów ruszy 7 czerwca w południe, a od 12 czerwca bilety będzie można kupić w kasie Muzeum.

Muzeum Polskiej Wódki mieści się przy Placu Konesera 1, w XIX-wiecznym budynku Rektyfikacji,
na terenie dawnej Warszawskiej Wytwórni Wódek „Koneser”. Trudno o lepszą lokalizację. To właśnie
w tym miejscu pod koniec XIX w. powstała jedna z najbardziej znanych fabryk wódek na ziemiach polskich, w której zostały opracowane receptury i rozpoczęła się produkcja znanych do dziś Polskich Wódek. W Muzeum znajduje się pięć galerii tematycznych oraz sala kinowa. Trwającą około godziny wycieczkę przez kilka wieków historii polskiego trunku rozpoczyna pokaz filmowy, a nowoczesne instalacje multimedialne doskonale komponują się z historycznymi wnętrzami.

Andrzej Szumowski, Prezes Zarządu Fundacji Polska Wódka, podkreśla, że każdy Polak powinien znać historię narodowego trunku i być z niego dumnym - Polska Wódka jest nieodłącznie związana z naszą kulturą i obyczajami. Podobnie jak francuski Cognac czy Scotch Whisky została wpisana na listę Chronionych Oznaczeń Geograficznych i od wielu lat jest jednym z naszych ważniejszych produktów eksportowych cenionym za swój smak i jakość na całym świecie. Chcemy, aby Muzeum Polskiej Wódki przekazywało wiedzę na temat jej wielowiekowej historii, tradycji i sposobu wytwarzania. Natomiast podczas warsztatów edukacyjnych pokażemy m.in. jakie mogą istnieć różnice w smakach i aromatach Polskich Wódek produkowanych z kilku tradycyjnych rodzajów zbóż i ziemniaków.

W zabytkowym budynku znajduje się również Bar Akademii Wódki, miejsce degustacji oraz warsztatów edukacyjnych poświęconych zasadom serwowania Polskiej Wódki i łączenia jej z potrawami. Natomiast na trzecim i czwartym piętrze warto zajrzeć do eleganckiego baru „¾”, w którym będzie można skosztować wyjątkowych koktajli m.in. właśnie na bazie Polskiej Wódki. Ponadto w budynku Muzeum znajduje się czynne 24h na dobę Bistro WuWu oraz restauracja ZONI, której goście zasiądą przy stolikach ulokowanych nad ogromnymi zabytkowymi piecami dawnej fabryki wódek. Na deser będzie można wybrać się do Pijalni Czekolady E. Wedel zlokalizowanej tuż obok lobby Muzeum. 

Prace nad Muzeum Polskiej Wódki rozpoczęły się cztery lata temu. Pod koniec 2014 r. został przedstawiony projekt aranżacji wnętrz autorstwa renomowanej pracowni Nizio Design International, który został wybrany do realizacji. Zaprezentowano także logo Muzeum stworzone przez cenionego

 

 

 

 

 

artystę, grafika - Andrzeja Pągowskiego. Następnie przystąpiono do całkowitej rewitalizacji zabytkowego budynku, zaś wiosną 2017 r. rozpoczęła się aranżacja wnętrz i montaż ekspozycji. Projekt otrzymał 2,5 mln złotych dofinansowania ze środków Unii Europejskiej.

- Muzeum Polskiej Wódki to projekt unikalny i ciekawe dla architekta wyzwanie, którego celem jest tchnięcie nowego życia w poindustrialne mury dawnej fabryki wódek. Przekraczając progi przestrzeni ekspozycyjnej, zwiedzający zanurzą się w świat historii, smaków, barw i tekstur nierozerwalnie związanych z produkcją i dziejami najpopularniejszego rodzimego trunku. Zadaniem moim i zespołu Nizio Design International było wykreowanie w zabytkowym i rewitalizowanym obiekcie takiej przestrzeni, w której specjalnie zaprojektowana scenografia oraz multimedia i interaktywne stanowiska pozwolą gościom odczuć wszystkimi zmysłami ducha tego miejsca – mówi Mirosław Nizio, właściciel pracowni Nizio Design International, który odpowiada za projekt i realizację wystawy stałej Muzeum Polskiej Wódki.

- Ogromnie się cieszę, że nareszcie możemy zaprezentować Muzeum Polskiej Wódki szerokiej publiczności. To projekt, w który zaangażowanych było bardzo wiele osób, które z oddaniem i pasją pracowały nad jego powstaniem. Gorąco wierzę, że będzie to miejsce chętnie odwiedzane zarówno przez warszawiaków, jak i gości z całej Polski i zagranicy dodaje Andrzej Szumowski.

Rewitalizacja całego kompleksu Centrum Praskiego Koneser, którego sercem jest Muzeum Polskiej Wódki, to wspólny projekt Grupy Liebrecht & wooD oraz BBI Development. Jego otwarcie planowane jest na jesień br.

- Dzięki pionierskiemu projektowi rewitalizacji, Centrum Praskie Koneser odzyskuje dawną świetność. Teren dawnej fabryki wódki, tak silnie wpisany w autentyczną atmosferę Starej Pragi, będzie jednym
z najbardziej oryginalnych kwartałów stolicy. Gdzie, jeśli właśnie nie w Koneserze, mogło zostać zlokalizowane Muzeum Polskiej Wódki – niezwykła atrakcja dla mieszkańców Warszawy i licznie odwiedzających stolicę turystów -
mówi Marc Lebbe, Dyrektor Zarządzający Liebrecht & wooD Group.

Muzeum jest dedykowane wyłącznie pełnoletnim gościom. Otwarte będzie codziennie, od niedzieli do czwartku w godzinach 10:00-20:00, a w piątki i soboty od godziny 11:00 do 21:00. Bilet wstępu kosztuje 40 zł. Dla gości, którzy wyrażą taką chęć, przewidziany jest voucher na degustację Polskich Wódek. Rezerwacji internetowych można dokonać od 7 czerwca na stronie www.muzeumpolskiejwodki.pl,
a od 12 czerwca zakupić bilet w kasie Muzeum.

Więcej o Muzeum i Polskiej Wódce na stronie: www.muzeumpolskiejwodki.pl

Polub Muzeum Polskiej Wódki na Facebooku: www.facebook.com/MuzeumPolskiejWodki

Otwarcie Muzeum Polskiej Wódki, wydarzenie na Facebooku: facebook.com/events/225516638182361/

 

 

Definicja Polskiej Wódki precyzuje, że może być ona wytworzona jedynie z tradycyjnych polskich zbóż (żyto, jęczmień, owies, pszenica, pszenżyto) lub ziemniaków, a wszystkie etapy jej wytwarzania muszą odbywać się na terenie Polski. Tym, co wyróżnia Polską Wódkę na tle innych tego typu trunków, jest droga od surowca z pola upraw do alkoholu dostępnego na sklepowych półkach. Produkcja przebiega w gorzelni, zakładzie rektyfikacji i produkcji wódek, gdzie nad całym procesem czuwa człowiek.

O zgodności alkoholu z definicją informuje umieszczony na butelce napis Polska Wódka / Polish Vodka. Warto również wiedzieć, że Polska Wódka jest Chronionym Oznaczeniem Geograficznym, dlatego wódki stosujące to oznaczenie, to gwarancja unikatowego charakteru oraz wielowiekowej tradycji związanej z polskimi ziemiami, jak również wysokiej jakości produktu.

e-mail
środa, 06 czerwca 2018

Komentarze

Nick
E-mail - nie jest wyświetlany w serwisie, służy do kontaktu z redakcją
Twój komentarz
Security Image
Nieprawidłowy kod
secpol - baner  artykuł

Pozostałe informacje

Strefa Rodzica w szpitalu przy ul. Niekłańskiej

Strefa Rodzica w szpitalu przy ul. Niekłańskiej
19 czerwca w Szpitalu Dziecięcym przy ul.
Czytaj więcej...

RODO jak Yetti?

RODO jak Yetti?
Każdy wie, że RODO już obowiązuje, ale tylko nieliczni wiedzą na czym polega to nowe Unijne Rozporządzenie. Oto kilka istotnych faktów.
Czytaj więcej...

IX edycja Warszawskiego Dnia Sąsiada 2018

IX edycja Warszawskiego Dnia Sąsiada 2018
Dzień Sąsiada to święto, które oficjalnie obchodzone jest na całym świecie.
Czytaj więcej...

Unique Choice zdradza sekrety kawy

Unique Choice zdradza sekrety kawy
W sobotę 23 czerwca odbędzie się oficjalne otwarcie firmowej kawiarni Unique Choice związanej z manufakturową palarnią kawy.
Czytaj więcej...

W MPW Bistro WuWu i Restauracja ZONI

W MPW Bistro WuWu i Restauracja ZONI
Kulinarny krajobraz Warszawy wzbogaca się o Bistro WuWu i Restaurację ZONI, które powstają na terenie zrewitalizowanego kompleksu Centrum Praskie Koneser w Muzeum Polskiej Wódki z inicjatywy rodzinno-biznesowej spółki REST TEAM sygnowanej nazwiskiem Nizio.
Czytaj więcej...

Nowa Pijalnia Czekolady E.Wedel w praskim Koneserze

Nowa Pijalnia Czekolady E.Wedel w praskim Koneserze
Wraz z początkiem czerwca otworzyła się Pijalnia Czekolady E.
Czytaj więcej...

IX edycja Warszawskiego Dnia Sąsiada 2018

IX edycja Warszawskiego Dnia Sąsiada 2018
Dzień Sąsiada to święto, które oficjalnie obchodzone jest na całym świecie.
Czytaj więcej...

Osreopatia

Osteopatia to metoda diagnostyki i leczenia poprzez palpację (dotyk) niezwykle popularna na zachodzie Europy, która w Polsce dopiero zaczyna się rozwijać.
Czytaj więcej...

Praska perła znowu rozbłyśnie

(Więcej  wydaniu papierowym) .
Czytaj więcej...

Centrum z prawdziwego zdarzenia

Biblioteka, dom kultury i centrum Uniwersytetów Trzeciego Wieku w jedynym budynku.
Czytaj więcej...

Drugi dom neonów

Mówią, że to cmentarzysko neonów, ale to ich drugi dom.
Czytaj więcej...

O Hollywood na Saskiej Kępie

W połowie maja na księgarniane półki trafi książka „Wątek Sławy Monique Chmielewska-Lehman.
Czytaj więcej...

90 lat ZOO

W związku z 90.
Czytaj więcej...

Miejsce seniorów

  Zieleniec przy ulicy Paca oficjalnie otrzymał tytuł Skweru Seniora.
Czytaj więcej...

Zawód zegarmistrz

W swojej praskiej pracowni bierze na warsztat zegary, które pamiętają czasy Jana III Sobieskiego.
Czytaj więcej...

„Wyznacznikiem poezji jest Bóg Wyznacznikiem przyjaźni jesteś ty Ale nie sam”Krystyna Guranowska-Stolarz

„Wyznacznikiem poezji jest Bóg Wyznacznikiem przyjaźni jesteś ty Ale nie sam” Krystyna Guranowska-Stolarz Trzeba dużej odwagi, aby zdecydować się na tworzenie bajek w naszych czasach.
Czytaj więcej...

Jak wydoić Jaka? Reportaż Igi Cichoń - ethnoadventure cz. II

Jak sprawdza się jako zwierzę juczne, daje ciepłą wełnę, stosowaną przy produkcji wojłoku na jurty, a także jako domieszka „ocieplająca” do tkanin.
Czytaj więcej...

Katalog firm

 
secpol - baner  artykuł

Nasz aktualny numer

Maj 2018 nr. 18

Video

sekacz
sekacz

Pogoda

Kurs Walut

Korki w Warszawie

Prędkość przejazdu w km/h google maps traffic legend
przydas
sekacz
przydas