Menu
Kurier Praski logo
poniedziałek, 20 listopada 2017
rajstopy

Gimnazjalni mistrzowie zdrowej kuchni

Moda na zdrową dietę staje się coraz bardziej popularna, także wśród nastolatków.  
Często jednak młodzież nie wie, jak odpowiednio stworzyć zdrowy, a jednocześnie smaczny jadłospis. Aby pomóc odpowiednio bilansować dietę i pokazać, że zdrowe odżywianie się nie jest trudne i nudne, organizatorzy kampanii „Pora na pomidora” przeprowadzą w wybranych szkołach warsztaty, zachęcające do włączenia warzyw 
i owoców do codziennego jadłospisu. Już w najbliższy piątek uczniowie z Gimnazjum nr 9 im. Sandro Pertiniego przy Zespole Szkół nr 59 w Warszawie w woj. mazowieckim przekonają się, jaki potencjał kulinarny drzemie w rodzimych sezonowych warzywach
i owocach. 
W piątek, 30 września br., w ramach szóstej edycji kampanii „Pora na pomidora, czyli jak tu nie kochać polskich warzyw i owoców” razem z Fundacją „Szkoła na widelcu” zostaną przeprowadzone warsztaty dla gimnazjalistów. Uczniowie z Gimnazjum nr 9 im. Sandro Pertiniego przy Zespole Szkół nr 59 w Warszawie spotkają się z wykwalifikowanymi specjalistami, którzy pokażą im, w jaki sposób można zadbać o zdrowie, kondycję fizyczną, urodę i samopoczucie poprzez codzienne spożywanie zalecanej porcji owoców i warzyw.
– Dorastająca młodzież potrzebuje dużej dawki energii oraz składników odżywczych (witamin
 i minerałów), które umożliwią im rozwijanie swoich zdolności – intelektualnych i fizycznych. Dzięki spożywaniu pięciu porcji warzyw i owoców dziennie, nastolatkowie dostarczą organizmowi niezbędnych składników odżywczych oraz potrzebnych witamin i minerałów. Takie porcje możemy wkomponować w śniadanie, obiad, przekąskę oraz kolację, co z pewnością przyczyni się 
do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu – mówi Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska, dietetyk i ekspert ds. żywienia kampanii „Pora na pomidora…”. 
W czasie trwania warsztatów, ekspert ds. żywienia oraz profesjonalni edukatorzy będą przekazywać wiedzę nt. walorów odżywczych rodzimych warzyw i owoców, a także zachęcać młodzież do rozsmakowania się w polskich produktach sezonowych. Gimnazjaliści samodzielnie przygotują m.in. pożywną sałatkę z różnych rodzajów pomidorów i czarną soczewicą, humus buraczkowy, krem z dyni w towarzystwie gruszki czy budyń jaglany z owocami, którego dopełnieniem będą duszone śliwki.
– Głównym celem prowadzonych przez nas warsztatów jest pokazanie nastolatkom, że gotowanie może być interesującą formą spędzania wolnego czasu, a dbanie o to, co jemy, ma odzwierciedlenie w naszym wyglądzie i samopoczuciu. Potrawy, które będziemy przygotowywać z młodzieżą, oprócz tego, że są pełnowartościowe, są też smaczne i dobrze wyglądają. Wierzymy, że to dobra droga, by zmotywować nastolatków do częstszego sięgania po zdrowe i pełnowartościowe produkty, takie jak warzywa i owoce, oraz ograniczenia spożycia wysoko przetworzonych i kalorycznych przekąsek – dodaje Katarzyna Pieczyńska, ekspert ds. żywienia Fundacji „Szkoła na widelcu”.
Działania sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw. Organizatorem kampanii jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych.
 
Więcej informacji na stronie internetowej kampanii oraz na profilu na Facebooku:
www.poranapomidora.com
www.facebook.com/PoranaPomidora

e-mail
wtorek, 27 września 2016

Komentarze

Nick
E-mail - nie jest wyświetlany w serwisie, służy do kontaktu z redakcją
Twój komentarz
Security Image
Nieprawidłowy kod
secpol - baner  artykuł

Pozostałe informacje

Akcja malowania bombek na rzecz zwierząt w schroniskach

Akcja malowania bombek na rzecz zwierząt w schroniskach
2 grudnia 2017 roku w Warszawie w Soho Factory odbędzie się największy w Polsce kiermasz dla psów DOG DAY Festiwal.
Czytaj więcej...

Akcja #WarszawaOddycha na Pradze Południe

Akcja #WarszawaOddycha na Pradze Południe
W październiku rozpoczęła się akcja społeczna firm Blaupunkt i Airly, której celem jest zwiększenie społecznej świadomości na temat jakości powietrza. W Przedszkolu Niepublicznym „Kraina Magii” na Pradze Południe zamontowano czujnik smogu i przekazano oczyszczacz powietrza. 16 października odbyły się również zajęcia edukacyjne dla dzieci, budujące świadomość na temat zanieczyszczeń i uczące nawyku dbania o środowisko naturalne.
Czytaj więcej...

Odsłonięcie tablicy upamiętniającej Ofiary Obozu Zagłady KL Warschau. ZAPROSZENIE

Odsłonięcie tablicy upamiętniającej Ofiary Obozu Zagłady KL Warschau. ZAPROSZENIE Poseł na Sejm RP Andrzej Melak, Komitet Katyński oraz Krąg Pamięci Narodowej serdecznie zaprasza na uroczystą Mszę Świętą w intencji Pomordowanych Polaków w KL Warschau.
Czytaj więcej...

DOG DAY FESTIWAL - Festiwal Smaków i Akcesoriów dla psów

DOG DAY FESTIWAL - Festiwal Smaków i Akcesoriów dla psów Zapraszamy na DOG DAY FESTIWAL - Festiwal Smaków i Akcesoriów dla psów, który odbędzie się 4 marca 2017 roku w Soho Factory przy Mińskiej 25 w Warszawie w godz.
Czytaj więcej...

Katalog firm

 

Nasz aktualny numer

Kwiecień 2017 nr. 16

Video

Pogoda

Kurs Walut

Korki w Warszawie

Prędkość przejazdu w km/h google maps traffic legend
artreepoziom
sekacz